【受賞/表彰等】酒井研究室(M1)森勇稀さんが「MMPE2017(Third International Symposium on Multiscale Multiphase Process Engineering)」においてOutstanding Poster Presentation Awardを受賞されました。

mori-3

■受賞日

2017年5月10日

■氏名

森勇稀

■学部・研究科、学科(類・課程)・専攻等 と 学年

工学系研究科原子力国際専攻修士課程1年

■受賞した賞の名称と簡単な説明

当学会内のポスター発表のうち、優れていたものに与えられる賞です。

■受賞された研究・活動について

講演タイトル

Visualization study on a coarse grain model with DEM

講演概要

固体と気体が相互作用する固気混相流は流動層や気流搬送など多くの化学工学系装置に見られる現象です。このような粉体流を写実的に可視化することは工業的分野にとどまらず、CGなどの分野に対しても重要な意義を持ちます。本研究ではDEM(Discrete Elements Method)粗視化モデルを用いた数値解析結果を高解像度な粒子で可視化する手法を新たに開発し、その手法によって粉体流れの可視化を従来のDEM数値解析によるものと比較して非常に効率的に行うことを可能にしました。

■今後の抱負・感想

この度、このような賞をいただき大変光栄に思います。研究のご指導を賜りました酒井幹夫先生、ならびに研究室の皆様に深く感謝いたします。今後も研究活動に励み、更に研究内容を発展させていきたいと考えております。

■Name

Yuki Mori

■Faculty/Graduate School, Department (Stream / Program) / Major

MSc student, Department of Nuclear Engineering and Management, School of Engineering, The University of Tokyo

■Name of award and short explanation about the award

This award was given for the study that have quality of content and presentation at the poster session at this symposium.

■About awarded research

Gas-solid flows are often encountered in chemical engineering, e.g., a fluidized bed and a pneumatic conveyer. The photorealistic visualization of these granular flows is of great importance to engineer in the design of chemical engineering processes. In this study, we developed an original visualization method of a large-scale granular flow. This method refines coarse grain particles to original scale particles, and it can visualize granular flow efficiently.

■Your impression & future plan

It is a great honor for me to win this award. I really thank Prof. Mikio Sakai for his excellent supervision, and I also thank all members of Sakai-Lab. I will keep researching hard and try to improve our researches.